Energie

 
Energieleveranciers mogen klanten in principe niet weigeren. Wel mogen ze op basis van het betalingsverleden een waarborgsom vragen. Dit maakt het voor veel mensen met financiële problematiek lastig om een energieleverancier te vinden. Gelukkig is de hoogte van de borgsom bij de meeste aanbieders in de afgelopen tijd fors gedaald.

Standaard energieleveranciers

Voor cliënten zonder schuldenproblematiek in de laatste vijf jaar raden we aan om altijd gebruik te maken van de volledige vergelijker. Is er een financiële buffer aanwezig? Ook dan loont vergelijken meestal. Goed om te weten: energieleveranciers hanteren verschillende hoogtes en terugbetaaltermijnen voor borgsommen.

Leverancier Hoogte borgsom Terugbetaling
Nuon €350 (vast bedrag) Na 1 jaar
Essent €350 per product Onbekend
Eneco €400 (vast bedrag) Na één jaar op tijd betalen
Budget Energie €200 per product Na einde contract
Delta Onbekend Onbekend
Energie Direct Onbekend Onbekend
Engie €200 per product Na één jaar op tijd betalen
Greenchoice €200 per product Na anderhalf jaar op tijd betalen
NLE Onbekend Na einde contract
NoordEnergie Onbekend Onbekend
Oxxio €400 (vast bedrag) Na één jaar op tijd betalen
Powerpeers €575 (vast bedrag) Onbekend
Pure energie €300 (vast bedrag) Onbekend
United Consumers Onbekend Onbekend
Vandebron Onbekend Na einde contract
Vastelastenbond Onbekend Onbekend
Veba Onbekend Onbekend
Welkom energie Tot 3x het termijnbedrag Onbekend

Deze informatie is afkomstig van de leveranciers en wordt regelmatig bijgewerkt. Toch kan de informatie inmiddels verouderd zijn. De leverancier zelf kan je de actuele borgsom vertellen.

Aanbieders zonder borgsom

NLE heeft in 2019 als laatste grote leverancier besloten borgsommen te gaan hanteren bij een negatieve kredietcontrole. Na de faillissementen van EnergieFlex en Robin Energie is daarmee de mogelijkheid om online een leverancier zonder borgsommen te vinden verdwenen. Wel kan een particulier via Zeker Energie met een aanmeldformulier nog energie zonder borgsom aanvragen.

Arrangementen zonder borgsom

Nuon, Essent, NLE en Vandebron bieden daarnaast specifieke arrangementen voor bewindvoerders. Zeker Energie werkt zelfs samen met alle vormen van financiële hulpverlening. Met name aanvraag en contact met de leverancier worden gemakkelijker. De energietarieven van deze arrangementen zijn wel vaak hoger dan de tarieven die dezelfde leveranciers in onze vergelijker aanbieden.